Bonus voor zoekgeraakt vee

De Cango Caves in het Swartgebergte zijn ruim 20 miljoen jaar oud. Hoe ze dat altijd precies zo kunnen vaststellen is mij een raadsel, maar ze zijn erg bijzonder. Het is het grootse grottenstelsel van Afrika en behoort tot de belangrijkste natuurwonderen in de wereld. Indrukwekkende stalactieten en stalagmieten van limesteen.

De San bewoonden deze grotten tijdens het stenen tijdperk. Daarna raakten ze in de vergetelheid totdat boer Jacobus van Zijl in 1780 op zoek ging naar zijn weggelopen vee en de grotten herontdekte. Een vondst voor de notabelen. Er zijn verschillende reusachtige kamers met blijkbaar magnifieke akoestiek want er werden zelfs muziekuitvoeringen gegeven. De ‘latere mens’ had helaas nare trekjes want ze braken de stalactieten en stalagmieten af om mee naar huis te nemen. Hoe stomzinnig. Gelukkig voerde in 1820 de gouverneur van de Kaap, Lord Charles Somerset, wetgeving in waarbij het verboden was om souvenirs mee te nemen en je moest een behoorlijke toegangsprijs betalen om binnen te komen.

Wonderbaarlijk om in de grotten te lopen. Hier zagen we helaas de meeste toeristen van de regio. We zijn twee weken verwend met bijna privé uitstapjes. Achter in de groep gebleven om het oerschoon op je te laten inwerken. Want indrukwekkend is het zeker. Vanuit het donker worden de spots aangezet en verbaas je je over de verschillende kleuren en vormen. Op het laatst iets te fel rood licht maar dat gaf ook wel weer een surrealistisch tintje. Leuk om dit jaar in Oudtshoorn andere uitstapjes te maken dan de eerste keer dat we er waren. Zo leer je zo’n regio steeds beter kennen. Morgen en route naar Plettenberg. Benieuwd wat daar voor nieuws in het vat zit naast de ongetwijfeld weer lekkere Zuid-Afrikaanse wijnen.

verzend
Abonneren op
guest

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Ria
Ria
8 maanden geleden

Mooi hoor, in Viernam heb ik daar ook zulke prachtige grotten gezien inclusief andere toe!

5 1 vote
Artikel waardering