Brandende kabouters

Brandende kabouters

 

Ik was er nooit fan van. Als kind deed je me geen plezier om rond de feestdagen kaarsen van dieren of sprookjesachtige karakters te geven. De pijnlijke grimas van een kabouter voordat hij in een platte plak kaarsvet veranderde. Ik kon het leed niet aanzien.

De paraffine scheepsmodellen van Folkert de Jong in de Grote Kerk van Veere gaven echter een extra dimensie. Vergankelijkheid hoort bij het leven. Het een is onlosmakelijk verbonden met het ander en maakt het leven en ook de kunstwerken in de kerk heel bijzonder. Ik kijk nu met andere ogen naar gekleurd kaarsvet. 

Vroeger werden schepen gedoneerd aan kerken als een soort gebedsoffer zodat god over het schip (de kerk) en zijn bemanning zou waken. Paraffine geeft de vergankelijkheid van de kunstwerken weer en verwijst ook naar de vele kaarsen die in kerken worden aangestoken. Bijzonder deze expositie van paraffine schepen die in het middenschip van de kerk als een soort vloot ten strijde strekken. Er was 400 kg kaarsvet nodig om de kleurrijke schepen te bouwen.

Je kunt ook naar boven de toren in. Halverwege een indrukwekkende animatie van kunstwerken gemaakt door kunstenaars door de eeuwen heen. Een collage van werken over Veere en haar inwoners, een inspiratiebron voor velen. Veel kunstenaars werden verliefd op het mooie Veerse licht, de vissersbootjes en de mensen in klederdracht. Ook de schrijver Nescio vond hier zijn rust terug. De geanimeerde kunstwerken op de oude planken kerkvloer maken deze ode aan Veere echt bijzonder.

Echt de moeite waard om de Grote Kerk in Veere de komende maanden te bezoeken. Bovenin de toren heb je een mooi uitzicht over de omgeving. De foto’s en filmpjes geven een voorproefje. De animatie moet je echt zelf beleven, het is alsof je de planken vloer wordt ingezogen.

Voor een impressie van de animatie:

https://vimeo.com/569017625

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

1 1 vote
Artikelbeoordeling