Duinen met een rouwrandje

Duinen met een rouwrandje

Afgelopen zondag bezochten we de Eerebegraafplaats in de duinen van Overveen. Vrienden van ons hadden deze bijzondere plek op TV gezien en wilden erheen. Ik had er zelf nog niet eerder over gehoord, historische plekken liggen vaak dichter bij je huis dan je denkt. Zo vlak voor 4 en 5 mei had het bezoek voor mij een extra dimensie.

Duinen met een rouwrandje

De nazi’s executeerden veel verzetsstrijders in de duinen. Vlak na de oorlog werden de lichamen van 422 mensen gevonden. Sommigen werden in hun persoonlijke omgeving herbegraven maar het merendeel van deze slachtoffers ligt op de Eerebegraafplaats. Wat maakt het een indruk, rijen vol gedenkplaten met dezelfde executiedatum. Families waarvan meerdere personen op dezelfde dag zijn geëxecuteerd. Op verschillende graven lagen verse tulpen en rozen. Mooi om te zien dat deze helden tot op de dag van vandaag worden geëerd. Vrijheid waarderen is belangrijk, zeker als je ziet wat er in andere landen om je heen gebeurt. De vrijheidsbeperking van Covid-19 is zwaar maar niets vergeleken met oorlogstijden en de huidige schending van mensenrechten wereldwijd.

Hannie Schaft

Over Hannie hoef ik niets te vertellen. Er zijn talloze boeken en films aan haar gewijd. Op jonge leeftijd werd zij in de duinen bij Overveen omgebracht. Slechts 24 jaar oud en op 17 april 1945, kort voor de bevrijding. Hoe heftig is dat. Met de herbegrafenis van Hannie werd de Eerebegraafplaats op 27 november 1945 officieel geopend. Bij de ingang staat een carrousel waarmee je de verschillende verhalen van de slachtoffers kunt lezen. Het maakt de strijd nog persoonlijker en indrukwekkender. De nationale herdenking op 4 mei moeten we tot in eeuwigheid blijven voortzetten.

guest
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Ria en Martin
Ria en Martin
1 jaar geleden

Weer prachtige verwoord Marianne!

0 0 votes
Artikelbeoordeling