Een echte Henro

Gisteravond waande ik me weer in Japan. De prachtige natuur, de sobere maar prachtig gestileerde tempels, de vriendelijke mensen en hoe veilig je in het land de omgeving kunt verkennen.

Schrijfster Yvonne Schoutsen kwam een huiskamerlezing geven over haar pelgrimstocht langs de 88 tempels op Shikoku eiland; het eiland in Japan van spiritualiteit en verlichting. In Nederland een echte Shikoku Henro (pelgrim) ontmoeten; hoe bijzonder is dat?

Wat een prestatie van haar om alleen en binnen twee maanden 1200 km te lopen. Met de nodige ontberingen, maar ook met prachtige ontmoetingen en weemoed tijdens haar laatste stappen omdat aan deze bijzondere tocht een einde kwam. Het heeft Yvonne veel gebracht. Weer in je kracht staan, de productie van haar eerste roman over deze pelgrimage die mij destijds aanleiding gaf om ook een deel te gaan lopen in Japan.

Haar verhaal bracht bij mij weer mooie herinneringen terug. Het slapen in de tempels, het bijwonen van een bijzondere vuurceremonie uitgevoerd door de monniken, de Osetai (aalmoes) die wij van een Japans vrouwtje kregen, de karaoke in een piepkleine uitspanning waar we koffie met ei kregen, de spannende avondwandeling op een eeuwenoude begraafplaats in het mystieke Kyosan.

Wie weet komt er ooit weer eens gelegenheid om mijn eigen Henroboekje met tien tempelstempels en persoonlijke kalligrafie weer te laten aanvullen. In fases kom je er ook, elke stap is er een.

Sfeer proeven? De boeken van Yvonne kan ik je zeker aanraden! Kijk hier

Mijn ‘diamotion’ over Japan bekijken?

6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Yvonne
15 dagen geleden

Dankjewel Marianne, voor deze mooie woorden. Ik vond het een bijzonder leuke avond bij jullie.

Edith
16 dagen geleden

Mooi verhaal weer!

Lies
16 dagen geleden

Een mooi verhaal over een mooie en inspirerende lezing.

Ria
16 dagen geleden

Heel mooi weergegeven Marianne! Heb je Yvonne een app gestuurd met de link naar je blog? Zal ze zeker leuk vinden.

1 1 vote
Artikelbeoordeling