Let it flow

Let it flow

Een frisse neus halen op het strand. Naast de zilte zeelucht, doorbakken patat en kibbeling, rook ik een bijzondere geur. Iets wat niet in de industriële omgeving van IJmuiden past. Herinneringen aan brandende boterlampjes en sfeervolle heilige plekken in Tibet kwamen boven.

De rook van witte salie dwarrelde over het strand. Salie wordt ook wel Indianenwierook genoemd. Als je deze kruiden verbrandt, reinig je geest, lucht en gedachten. Het is geliefd tijdens rituelen maar in dit geval stond een kunstenaar te harken in het zand.

Hij maakte een soort mandela van geometrische symbolen op het IJmuider strand. Met de uitstraling van een Japanse zentuin. Ook daar geen chaotisch element, alle vlakken en lijnen zijn onderling verbonden. Ik was nieuwsgierig: ‘Heb je van tevoren een beeld in je hoofd?’ Hij deed zijn koptelefoon, met waarschijnlijk meditatieve muziek, af. ‘Nee, ik zet alleen vier punten uit waar ik binnen wil blijven. Ik krijg van boven door en mijn creaties ontstaan vanzelf.’

‘Wat doet het met je?’  ‘Ik werk al tien jaar langs de Nederlandse kust. Het liefst vroeg, als de zon net op is. Ik heb een strandhuisje in Zandvoort. Als mijn creatie klaar is, spoelt het zeewater het niet veel later weg. Dat vind ik niet erg, door deze kunstvorm heb ik leren loslaten.’

Meditatief harken om te leren loslaten. Honden, kinderen die er doorheen lopen, de zee die zijn kunstwerk bij hoog tij wegspoelt. Het maakt hem niets uit. Ik vertelde hem over de waterschilders in een park in Beijing. Met dikke kwasten schilderden ze met water spreuken op de paadjes. Tijdens het schilderen van de laatste karakters waren de eerste alweer opgedroogd. Alsof er niets was aangebracht. Geschreven teksten die net als sommige uitgesproken woorden zo maar in het niets kunnen oplossen.

De voldoening van creëren voor je geestelijk welzijn. Het was een bijzonder gesprek over vergankelijkheid op een grijze zondagmiddag in IJmuiden.
Ik ga eens vaker wandelen langs de kustlijn.

guest
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Edith
Edith
5 maanden geleden

Wat kan je toch mooi schrijven! Misschien eens aan een boek beginnen?! 😉

2 1 vote
Artikelbeoordeling