Meisjesdromen

Als vijfjarige werd ik al op een pony gezet. Volgens mijn voogdes, die zelf een paard had, hoorde het bij een goede opvoeding. De lessen werden dan ook door haar gefinancierd, wat mijn alleenstaande moeder met drie kleine kinderen goed uitkwam. Jammer dat ik als puber andere interesses kreeg en met paardrijden stopte. Aangestoken door Penny de Jager werd jazzballet mijn ding.

De stoere mannen op het strand van Deauville bij de ondergaande zon lijken zo uit een boekje van de bouquetreeks gestapt te zijn. Die boekjes heb ik als puber ook versleten. Het verhaal ging altijd over avontuurlijke en stoere mannen die er ook nog eens goed uitzagen.

In Deauville gespierde ruiters in rengalop over het strand. Dwars door de mensen door want zij weten natuurlijk wat ze doen. Sommigen zonder zadel, een hand losjes aan de teugel en met de andere hand op een bijzondere manier tekens gevend aan het paard. Zonder cap of zweep, alleen een honkbalpet of hippe wollen muts. Meisjesdromen kwamen tijdens dit renspektakel in volle hevigheid terug. Wat een fantastische baan hebben deze gaucho’s. Het moment voor een dergelijke carriėreswitch zit er voor mij helaas niet meer in.

Deauville is beroemd om de paardensport. Races, polo, concours hippique, dressuur. De high society kan hier gokken om haar jachten te kunnen blijven onderhouden. Er worden zo’n 300 paarden getraind. Op het strand is voor de paarden duidelijk fun, heerlijk door de zee en over het harde zand galopperen. Sommige ruiters alleen op een dekje, zonder stijgbeugels, je ziet dat ze kunnen lezen en schrijven met paarden.

We hadden geluk; tijdens de maand augustus wordt hier in Deauville op een van de twee beroemde circuits gestreden om de jaarlijkse cup. Op onze enige volle dag was er een wedstrijddag en hebben wij het circuit bezocht. Geen jet set en Ascot hoeden, wel gokken en prachtige renpaarden bewonderen. Ze komen wat nerveus over, vlak voor de start natuurlijk vol adrenaline. Hoefjes worden van tevoren ingevet, na de wedstrijd krijgen ze een verkoelende douche en natuurlijk hebben ze een stal met airco. In deze business gaat miljoenen om. In Deauville beleefde ik mijn meisjesdromen opnieuw.

Voor een korte full motion (eerst draf en dan galop) op het strand klik hier:

https://vimeo.com/741474841

verzend
Abonneren op
guest

6 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Anneke
Anneke
1 jaar geleden

Het was toch niet zo lang geleden dat ik een video zag van je op een paard in galop in een stadion? Ja, Henny was gek op paarden wat inhield dat ze geregeld haar paard Senator roskamde, bereed en zijn stal schoonmaakte. Fijn dat je daar nog mooie herinneringen van hebt. Senator eindigde in een speciale gelegenheid waar paarden hun laatste jaren onder de beste omstandigheden konden doorbrengen.

Miriam
Miriam
1 jaar geleden

Prachtig 😻

Tineke
Tineke
1 jaar geleden

Heel gaaf!
Zelf ook nog gereden?
X
Tineke

5 1 vote
Artikel waardering