Niet vliegen maar Hollandse gezelligheid

Niet vliegen maar Hollandse gezelligheid

Weemoedig? Ja, als reisfanaat moest ook ik even slikken toen de grenzen dicht gingen. Mijn rondreis in Madeira kon niet verder worden uitgewerkt. Ik koos voor een hoopvolle voucher voor 2021 want een kleine reisspecialist wil je het water niet aan de lippen brengen. Plannen bijstellen en herbezinnen. Mondkapjes op tijdens lange vluchten, met de auto naar een land waar de Covidregels per dag kunnen wijzigen, twee weken in quarantaine na thuiskomst… Nee ik blijf dit jaar in Nederland. Ook beter voor mijn footprint waarover ik me toch al bezwaard voel.

Geen Lake District maar Hollandse Weerribben

Samen met vrienden een minirondreisje. Oorspronkelijk stond in het najaar de Yorkshire Dales op het programma maar het werd Noord-Nederland. Het was ons gegund want het septemberweer was prachtig gedurende onze vakantieweek. De dakjes konden in de achterbak van de mini’s blijven zodat we de frisse lucht van vers gemaaid gras, balen hooi maar ook de minder frisse van paarden- en koeienmest konden opsnuiven. Langs kronkelende weggetjes, over soms te smalle bruggetjes naar drie kleinschalige accommodaties in Overijssel, Friesland en Noord-Holland getoerd. Het rondrijden afgewisseld met stads- en landelijke wandelingen en een dag gefietst met behoorlijke tegenwind. Toegegeven, de elektrische fiets verhoogde het bewegingsgeluk wel. Veel wind en water gaven de fietsdag een extra Hollands sfeertje.

Pittoreske dorpjes gezien waar de tijd heeft stil gestaan zoals Moddergat aan de Waddenzee, Ee, Holwerd en Metslawier. Ook het meer toeristische Zwolle, Giethoorn en Workum waren sfeervol door de vele monumentale panden. De tuinen lijken in het noorden beter verzorgd met brocante elementen, klompen en minimolens. Hollandse truttigheid dat iets gezelligs en geruststellends heeft. Alsof er even geen Covid is.

Avonddrukte in Enkhuizen

Na de rust van Friesland en Overijssel kwam Enkhuizen wel even op mij af. Niks geen 1,5 meter en groepjes van maximaal vier personen. De alternatieve dorpsdraverij leverde stamtafels met meer dan tien personen op. De ruimte tussen de tafels was beperkt. Ik voelde me op sommige momenten een opgejaagd hert, schichtig om me heen kijkend en tafels aan het verschuiven om schijnveiligheid te creëren. Gelukkig zaten we grotendeels in de buitenlucht. Iet, wiet, waait weg hopen we dan maar. De serveerster gaf ons gelijk, haar dochters maakten zich druk om het beroep van hun moeder. Die avond helaas teveel ‘gelal en gebral’. Gelukkig boden ze ons een tafel binnen aan. Vlak bij de open deur en afgeschermd met een spatscherm.

Op stap met de museumjaarkaart

Veel musea bezocht en het was over het algemeen erg rustig door time slots en andere beperkingen. In het Zuiderzee Museum leek het zelfs of ze alleen voor ons vieren de deur hadden opengedaan. Het museum in Westerbork was vol geboekt maar omdat het kamp zelf een paar kilometer lopen was en de pendelbusjes wegens Covid niet reden, was het op het terrein zelf erg rustig. De wandeltocht ernaar toe liep door een prachtig dennenbos met allerlei verschillende paddenstoelen. Ook kreeg je uitleg over het heelal en kon je vlakbij het kamp de 13 telescopen zien die alles minutieus vastleggen. Kunst hebben we opgesnoven in museum De Fundatie in Zwolle en het Jopie Huisman museum in Workum. Aan cultuur heeft het deze week niet gelegen.

Oer-Hollandse kneuterigheid

De oer-Hollandse taferelen met buitenlandse ogen verslonden. Wandelend tussen de schapen, paarden, over dijken en ellenlange landweggetjes waar maar geen einde aan leek te komen. Van de acteertalenten van de vrijwilligers in het Zuiderzeemuseum genoten. In no time speelde je mee en maakte je onderdeel van de scenes in een tijd toen de pest nog rondwaarde en je op kolen moest koken. Delfts blauw, bont beschilderde klompjes, ouderwets snoepgoed, het prepareren van visnetten… een verkoper die vond dat Martin er maar ‘armoeiig’ bij liep en een ouderwetse herenbroek aanprees. Het museumdorp is een groot toneelstuk. Het was een afwisselend weekje in Noord-Nederland en zeker de moeite waard. Het prachtige weer en de afwisselende overnachtingsplekken droegen daar zeker aan bij.

guest

3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Anneke
Anneke
1 jaar geleden

Leuk om op mijlen afstand even mee te reizen met jullie door het Oosten van het platteland! De foto’s geven alles mooi weer. Anneke

Ria
Ria
1 jaar geleden

Mooi verhaal Marianne > lekker om weer ff terug te lezen en te zien.
Grtz,
Martin

0 0 votes
Artikelbeoordeling