Pearl Harbour overleefd

Pearl Harbour overleefd

De US Midway ligt er gedateerd maar nog ongehavend bij in San Diego. Wat een bijzonder maritiem museum. Ik ben niet zo van het ‘oorlogstuig’ maar dit vliegdekschip maakte echt indruk.

De US Midway is een Amerikaans vliegdekschip met de meeste dienstjaren in de 20e eeuw. Omdat het schip pas tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingezet, is het schip waarschijnlijk Pearl Harbour-achtige taferelen bespaard gebleven. Tot 1992 leidde het verschillende vredesmissies. Het is tijdens de ‘koude oorlog’ ingezet en nu een indrukwekkend museum in San Diego.

High tech uit vervlogen tijden?

Het is gigantisch groot. Wat een bedrijvigheid moet het op dit vliegdekschip zijn geweest. Meer dan 200.000 mariniers bedienden de verschillende apparatuur, helicopters en oorlogsvliegtuigen die op het bovendek staan. Je kon aan alle knoppen zitten en op drie verschillende lagen rondlopen.

Het schip staat bol van de techniek. Wat een hoop meet- en regelkasten, radioapparatuur en morsetekenmachines. Zodra iets gecodeerd was, vlogen de berichten door een ingenieus buizenstelsel door het schip heen. Paraat staan en actie ondernemen. Wat moet het bol van de adrenaline hebben gestaan.

De kapitein kon zich terugtrekken

Zelfs een intiem kijkje in het privédomein van de kapitein is nu mogelijk. Die had overigens alle luxe in spannende tijden. Een comfortabel, zelfs tweepersoons?, bed, een overlegsalon en de keuken zag er ook goed geoutilleerd uit. Ik ga ervan uit dat de zuurstokroze wandelstokjes niet tot zijn dagelijkse versnaperingen behoorden maar ter decoratie zijn neergelegd. 

Wat heeft Captain Midway te zeggen?

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0 0 votes
Artikelbeoordeling