Rust en Ruimte

Rust en ruimte

De grens over naar Oman. Wat een rust na het hectische Dubai waar al je zintuigen continu op scherp staan. Musandam is het schiereiland van Oman en een compleet andere wereld. Er wonen slechts 33.000 mensen waarvan het merendeel in Khasab. Een onherbergzaam en desolaat gebied. Wel erg indrukwekkend. Slechts 50 km van de kust van Iran. Langs de kust ligt een belangrijke zeestraat voor olie naar Azië. Er scheren dan ook regelmatig F16’s over je hoofd die deze belangrijke doorvoerroute controleren. Als de dood dat de Iraniërs de zeestraat afsluiten en de doorvoer van olie niet meer door kan gaan. De Osmani werken samen met een internationale troepenmacht om dit zeker te stellen. De vliegtuigen zijn dan ook de enige ‘ afleiding’ die we deze dagen hebben ervaren.

De eerste dag zijn we met een jeep de bergen in getrokken. De hoogste top ‘ Jebel Jadi’ is zo’n 2800 meter hoog. In de winter schijnt het zelfs op de berg te kunnen sneeuwen. Waar je ook kijkt, zie je bergen. Kale bergen en rotspartijen. Ik moest denken aan de film ‘Babel’ met Brad Pitt waar zijn vrouw werd neer geschoten door een nomadenkind. Niet dat ik me onveilig voelde maar de omgeving kwam eenzaam over. Er is wel leven, maar je zag geen leven. Alleen een paar geiten en ezels. Weinig mensen, die waren niet aanwezig of niet zichtbaar. Dan voel je je helemaal nietig als Nederlanders in zo’n omgeving.

Hier en daar een paar huisjes. Wat een leegte en rust. Als je het Zen gevoel wilt krijgen, ga dan naar Musandam. Kinderen gaan naar school in Khasab en verblijven daar intern want het is te ver rijden door onherbergzaam gebied. De meesten hebben geen auto’s, de ezel is hier het vervoer. Er is wel elektriciteit maar geen water. Het water wordt naar de huisjes gebracht door grote trucks. Zo kunnen ze hun watertank op het dak vullen. Dat water krijgen ze gratis. Wat een verschil met het maakbare Dubai. En wat leven wij dan toch in luxe. Een mooie dagrit met zo nu en dan een korte wandeling. Lekker in de natuur.

De tweede dag hebben we een Dhow cruise gemaakt (traditionele houten boot van de Omani). Knus ingericht met Ikat kussens en Perzische tapijten. Heerlijk een dagje op het water. En hier voldoende water. Door prachtige baaien en lang grillige rotskusten gevaren. Snorkelen in warm water (in de zomer loopt de temperatuur op tot in de vijftig graden, water is nu heerlijk opgewarmd). Voor het eerst ben ik lang in de zee gebleven, erg aangenaam. Niet veel vissen gezien, wel veel koraal, waterkomkommers en zee-egels. En een paar dolfijnen gespot. Die hadden alleen niet veel zin om te spelen en ik had mijn gekleurde bal en hoepeltje niet bij me. Volgende keer…..Lekker een dagje geluierd voordat we door vliegen naar Muscat om onze jeep op te halen. En dan dieper Oman in!

0 0 votes
Artikel waardering
verzend
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments