Storytelling in ’s-Hertogenbosch

Storytelling in ’s-Hertogenbosch

 

Weg in eigen land. Ik heb dat het afgelopen 1,5 jaar regelmatig gedaan. Natuurlijk kijk ik, als fervent reizigster, ernaar uit om weer indrukwekkende reizen te maken, maar ook Nederland blijft mij gelukkig verrassen. Afgelopen weekeinde een persoonlijke ontwikkelingsbijeenkomst op vrijdag verlengd met twee dagen Den Bosch.

Storytelling

Wandelen, kijken, lezen en luisteren. Ik ben fan van stadwandelingen omdat je een stad dan weer op een heel andere manier bekijkt. Dan had ik niet geweten dat ‘De Moriaan’ het oudste bakstenen huis van Nederland is, dat sommige straten namen kregen die de activiteiten daar aangaven zoals de Stoofstraat waar veel badhuizen vroeger stonden of dat Maria zelf tijdens de Middeleeuwen in Den Bosch haar ronde deed om de vele pestlijders te genezen. Je ziet dan ook op veel straathoeken een Mariabeeldje staan naast de vele kunstwerken en kleurrijke Street art.

Klein Venetië

Tussen de uitlopers van de riviertjes de Dommel en de Aa werden in 1185 de eerste houten huizen gebouwd op een hooggelegen zandplaat. Door de gunstige ligging kon Den Bosch letterlijk groeien en bloeien; de uitlopers werden dan ook omsloten door de stadsmuur. Fluisterbootjes nemen je nu mee op de binnen- en buiten Dieze (rivier). Je waant je een beetje in Venetië. Alleen ga je hier niet alleen langs de panden maar vaar je ook onder de panden en zelfs een kerk door. Giethoorn heeft de naam klein Venetië maar ’s-Hertogenbosch doet er niet voor onder.

VIP-tour

We hadden niet alleen geluk met het zonnige weer. We konden ook nog de laatste plaatsen regelen op de ‘Jeronimus Bosch-route’ en door now show kregen we een VIP-tour. Wij alleen in de boot met de gids. Alle ruimte tijdens Covid-19. Jeronimus (Jeroen) Bosch was een Middeleeuwse schilder die met grote fantasie zondige mensen en karikaturale monsters portretteerde. Eeuwen later wordt er nog wereldwijd over hem gesproken en komen toeristen van ver om zijn werk hier in Den Bosch te bewonderen. Op straat en langs de Dieze.

Onwereldse ervaring

Zondag gingen we letterlijk van hel naar hemel. Vijf jaar geleden was het Jeroen Bosch jaar en er werd een speciale vaartocht aan hem gewijd. Wij gingen dan ook als enigen de donkere tunnel in. Ziet het er zo straks uit? Gelukkig passeerden we de hel en voerden we door de hemel naar het verlossende licht. Een bijzonder spektakel. De gids was een ware verhalenverteller en wist met humor en vragen je aandacht vast te houden. Wij gaan deze tocht zeker nog een keer in het najaar maken als ook het Jeroen Bosch museum weer glorieus uit de restauratie komt.

Een compilatie van onze vaartocht zie je hier

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
1 1 vote
Artikelbeoordeling