Storytelling met maquettes

Storytelling met maquettes

Maquettes komen tot leven in het theaterprogramma ‘Ons Wereldrijk’ en vertellen het verhaal van ons koloniale verleden in Indonesië. Drie tafels met Ambon, Banda en Java op Madurodamformaat. VOC schepen, jungle, huisjes, karakteristieke poppetjes in verschillende nationaliteiten. De Portugezen hebben grote neuzen, die van de Nederlanders lijken iets meer in proportie. Rookmachines, muziekinstrumenten, drie acteurs die het poppenspel bedienen en de verhalen vertellen over ons helaas niet altijd zo complimenteuze machtsvertoon in Azië.

Met vaste hand aan de touwtjes trekken

Alles beweegt op miniatuurformaat. Je moet echt een vaste hand hebben om via touwtjes en stokjes de Indonesische meisjes te kunnen laten dansen, de poppetjes de geschenken aan elkaar te overhandigen, de smid die de hamer op het aambeeld laat neerdalen. De muzikant houdt via een monitor nauwlettend in de gaten wanneer de hamer het aambeeld raakt zodat hij tegelijkertijd het geluid van staal-op-staal kan laten horen. De acteurs zijn ware kunstenaars. Volledig op elkaar ingespeeld, het is een grote animatie van meer dan een uur. Wat een focus moet je dan hebben en ondertussen ook nog zeer onderhoudend verhalen kunnen vertellen.

Een miniatuurwereld uitvergroot op een groot scherm

Voor je zie je de acteurs over de tafels gebogen staan, achter op het grote scherm, waar alle bewegingen worden geprojecteerd, lijkt het net of je deelgenoot bent van de roerige gebeurtenissen in de 17e eeuw. Levensecht loop je door de jungle en ben je onderdeel van het strijdgeweld. Als je je ogen af en toe los kunt maken van het projectiescherm en het toneel ervoor bekijkt, komt het vervreemdend en bijzonder over. Binnen een seconde sta je weer met beide benen in de werkelijkheid om een seconde later weer de hectiek van de gevechten mee te maken.

Je weer even kind voelen

Met kinderlijke verwondering beleefde ik het spektakel. Onderdeel van het poppenspel zijn en het als je eigen wereld zien. Dit theater maakt veel indruk. Wat een werk om voor elke voorstelling alles op te zetten en na dik een uur topsport ook alles weer in te pakken om naar een volgende locatie te gaan. Ik weet hoe kwetsbaar maquettes zijn vanuit mijn rol als omgevingsmanager voor twee stadscampussen. Bomen sneuvelen in no time. En hier mocht het publiek na afloop tussen de tafels wandelen om de miniatuurwereld van dichtbij te bekijken.

Op 18 april spelen ze in Haarlem hun stuk ‘ Kamp’ over de Tweede Wereldoorlog. Mijn eerste kennismaking met Theater Modern zo’n vijftien jaar geleden. Een aanrader! Kijk voor andere speeldata op hotelmodern.nl. Ik verheug me ondertussen op het volgende deel van ‘Ons Wereldrijk’, een sprong vooruit in de tijd. Wie weet, gaat het dan over de 18e eeuw toen mijn overgrootvader Sebastiaan Cornelis Nederburgh als commissaris-generaal van Nederlands-Indië veel op Java was. Hoe bijzonder zou dat zijn?

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0 0 votes
Artikelbeoordeling