Vooruit  kijken

Je verleden niet ontkennen maar ook vooruit willen kijken. Visuele herinneringen aan de zware levensomstandigheden van de mijnwerkers. Het werk was vies, zwaar, ondergronds en gevaarlijk. Ook het groot aantal verslaafden en de bijbehorende criminaliteit zijn onlosmakelijk verbonden met Heerlen.

Gelukkig zijn er heel wat positieve stappen gemaakt. In 2001 startte ‘Operatie Hartslag’; waarbij niet alleen de criminaliteit hard werd aangepakt maar ook een zorgprogramma voor verslaafden ervoor zorgde dat de overlast fors terugliep. In 2013 startte de gemeente een groot street art project om de inwoners verder te motiveren initiatieven te nemen en vooruit te kijken. Prachtige muurschilderingen in het leefgebied om een hart onder de riem te steken.

De vele kleurrijke murals maken Heerlen echt leuk. De niet altijd even makkelijke geschiedenis van Heerlen in combinatie met een positieve blik naar de toekomst lijkt een centraal thema in het artwork. Niet alleen van nationale maar ook van veel internationale kunstenaars die de sociale aspecten van hun eigen land doorvertalen in hun schilderingen.

Een leuke rondwandeling met een beschrijving van de murals leidt je door de stad. Er is zoveel te zien dat een middag tekort was. Terecht wordt Heerlen de street art hoofdstad van Nederland genoemd. Enorm grote muurschilderingen wisselen af met kleine visualisaties die niet altijd opvallen, eendimensionaal en 3D. De street art wandeling (erg leuk boekje bij VVV met uitleg) is kleurrijk en afwisselend. We gaan zeker nog eens terug om de andere kunstwerken te bekijken.

De fotocollage geeft al een goed beeld van de diversiteit. Was lastig keuzes maken maar het is zeker nog niet alles. Na deze virtuele rondwandeling raad ik je aan de murals in het echt en levensgroot te gaan bekijken. Echt de moeite waard!

verzend
Abonneren op
guest

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Anneke
Anneke
1 jaar geleden

Jeetje, wat een enorme collectie muurschilderingen in Heerlen! Om duizelig van te worden! Sommigen geven een klaar beeld, anderen een raadsel wat daar mee bedoeld wordt.

5 1 vote
Artikel waardering